Prin numeroasele sale valori naturale Tinutul Sarii a devenit in scurt timp una din cele mai atractive destinatii turistice din zona Carpatilor Orientali. Prin Salina sa unica din zona, baile sarate, atmosfera idilica de tara si peisajele sale pitoresti Praid este pe drept cireasa de pe tort din regiune.
Localitatea Praid este situata la poalele Muntilor Gurghiu la o altitudine de 525m, intr-un mediu natural pitoresc la doar 6km de statiunea balneoclimaterica de renume, Sovata. Principalul obiectiv turistic din Praid este mina de sare deschisa vizitatorilor si strandul cu apa sarata din vecinatate. Renumele localitatii se bazeaza pe zacamintea de sare aflata in subsol, care este ca marime una dintre cele mai mari zacaminte de sare gema din Europa.
Principalul obiectiv turistic din Praid este mina de sare, Salina Praid, deschisa vizitatorilor si strandul cu apa sarata din vecinatate. Insa obiectivele turistice sunt multe si variate. Recent s-a deschis in timp de vara Casa Fluturilor unde pot fi admirate numeroase specii exotice de fluturi din diferite colturi ale lumii. Turistii pot vizita Canyonul de Sare (Valea de Sare), arie protejata de la marginea comunei bogat in formatiuni carstice de sare si izvoare sarate. Apa acestor izvoare a fost folosita nu demult in majoritatea gospodariilor locale in loc de sare si la conservarea legumelor si a ciupercilor. Turistii activi pot face drumetii in natura splendida din jurul Praidului sau la Cetatea Rapsonne cu istoria ei invelita in mister si legende. In localitate se afla si casa memoriala a poetului Aprily Lajos. La sfarsitul lunii septembrie este organizat anual Festivalul Sarmalelor care atrage mii de vizitatori din tara si de peste hotare.
Salina este deschisa pe tot parcursul anului si Pensiunea Sebelin la fel. Numeroasele partii de schi aflate la doar 10km de localitate garanteaza o vacanta excitanta si pe timp de iarna.
Exploatarea sarelui din Praid este dovedita inca din epoca romana sub forma de amfiteatru. Dupa retragerea romanilor in urmatoarele secole de migratie exploatarea este intrerupta.
Dupa stabilirea maghiarilor exploatarea sarelui se infloreste iar si secuii din zona beneficieaza de drept liber la sare. Tot din aceasta perioada provine si primul document scris de regele maghiar András al III-lea din anul 1291, referitor la drepturile regale asupra salinelor. Secuii sunt privati in mare parte de acest privilegiu in timpul Principatului Transilvanean. In epoca dominatiei Habsburgice sunt introduse multe tehnici noi si mai eficiente in procesul exploatarii sistematice.
In anul 1940 sarea din Praid devine proprietatea statului roman si tot in acesta perioada incepe si exploatarea prin explozie. Dupa aceasta perioada sunt deschise mai mult orizoante la adancimi diferite.
Tratamentul subteran din Salina Praid a început prin anii 60, în mina Dózsa György care este vizitata de multi oameni cu probleme respiratorii si mii de turist anual. Vizitatorii sunt transportati cu autobuzele salinei la o adancime de 120 mm pe un traseu de 1,2km. Durata unui tratament este de cel mult 4 ore zilnic.